Η Τουρκία τα «σπάει» με τις ΗΠΑ – Τέλος του 2019 παραλαμβάνει τους S-400 – Και μετά; Χάος!

Η Τουρκία τα «σπάει» με τις ΗΠΑ – Τέλος του 2019 παραλαμβάνει τους S-400 – Και μετά; Χάος!

Στα τέλη του 2019 η Τουρκία θα παραλάβει τις πρώτες συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου τόνισε, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι «οι S-400 θα αρχίσουν να παραδίδονται προς το τέλος του επόμενου έτους».

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αμφισβήτησαν επίσης την αγορά, αλλά αυτό πρέπει να τερματιστεί.

«Κατανοούμε το τεχνικό ζήτημα. Για παραδείγμα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν απορίες για το αν οι S-400 αναγνωρίζουν τα συστήματα του ΝΑΤΟ ως εχθρούς ή συμμάχους.

»Είμαστε και εμείς ευαίσθητοι σε αυτό το κομμάτι», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει καθορίσει τους όρους της, σχετικά με αυτό το ζήτημα, κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την αγορά.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-35, με αφορμή την αγορά των S-400 καθώς και την κράτηση Αμερικανών πολιτών από την Τουρκία.

Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διέψευσε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ.

«Αν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ανταποκριθούν στις ανάγκες μας (σ.σ. αγορά νατοϊκών πυραυλικών συστημάτων), θα τους δώσαμε προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η απόκτηση των S-400 είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουν.

Η Τουρκία οδηγείται σε ανοιχτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ και η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, που σχετίζεται και με τη συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είναι η απάντηση στην επόμενη ημέρα που το «χαλιφάτο» του Ερντογάν θα οδηγείται στον διαμελισμό.

Πηγή: tribune.gr