Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου στο 100Plus

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου

Αθήνα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου στο 100Plus

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου μιλάει στον Βασίλη Δημούση από τον ιστότοπο 100Plus (www.100plus.gr).

1) Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, εσείς κατέχετε το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων που αποτελεί μία μεγάλη ευθύνη. Ποιες είναι οι ενέργειες σας για την ορθή διαχείριση του «ταμείου» προς όφελος των δημοτών;

-> Ως νέα Αντιδήμαρχος Οικονομικών, το πρώτο μου μέλημα αυτή την περίοδο είναι να ελέγξω την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να διαπιστώσω τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και να εντοπίσω τυχόν σπατάλες ή αλόγιστες δαπάνες. Παράλληλα, προχωρούμε στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την εξοικονόμηση πόρων, ώστε να υπάρξει μια ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών και παράλληλα, να διατεθούν πόροι για τη φροντίδα των απόρων και κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας. Επιπρόσθετα, προχωρούμε στην δημιουργία νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα υποστηρίζονται όλα τα αιτήματα για την προμήθεια υλικών από τις Υπηρεσίες του Δήμου, γεγονός που κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

2) Ποιες είναι οι δυνατότητες και παρεμβάσεις ενός στελέχους της αυτοδιοίκησης στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών; Θεωρείτε ότι οι δυνατότητες – παρεμβάσεις είναι περιορισμένες;

-> Κατά τη γνώμη μου, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν μεγάλες δυνατότητες για στοχευμένες παρεμβάσεις που δύναται να βελτιώσουν τη ζωή των Αθηναίων πολιτών. Θεωρώ, πως η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είναι ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τους πολίτες και δίνουν καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων των πολιτών.

Από την εμπειρία μου, αλλά αξιολογώντας και τη δράση των συναδέλφων μου στο δήμο, θα μπορούσα να αναφέρω πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες παρήγαγαν απτό έργο για την βελτίωση του επιπέδου ζωής στην Αθήνα. Θα ήθελα επί της ευκαιρίας να αναφέρω την ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση κοινωνικής προσφοράς «Νοιάζομαι-Μοιράζομαι» που τα τελευταία χρόνια ενισχύει χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, δράση η οποία αποδεικνύει περίτρανα το αίσθημα αλληλεγγύης των συνανθρώπων μας που στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν έμπρακτα τον Συνάνθρωπο.

3) Η συνέχεια από τον αυτοδιοικητικό νόμο του Καποδίστρια στον σημερινό νόμο του Καλλικράτη ήταν προς την σωστή κατεύθυνση; Υπάρχουν «ελλείμματα» ως προς τον νόμο και αν ναι, ποια είναι αυτά;

-> Ο νόμος του Καλλικράτη είναι συνέχεια του νόμου Καποδίστρια και ικανοποίησε τις οικονομικές και λειτουργικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Η συνένωση των δεκάδων μικρών δήμων και κοινοτήτων σε μεγαλύτερους ήταν μια αναγκαιότητα και από τα έως τώρα λειτουργικά και διοικητικά αποτελέσματα ήταν μια σωστή επιλογή.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν ισχυροί δήμοι, ικανοί να προωθήσουν τη τοπική ανάπτυξη και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες με παράλληλη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Το πρόβλημα που εντοπίζεται από την εφαρμογή του νέου νόμου είναι, ότι η κεντρική διοίκηση αναθέτει στους κεντρικούς Δήμους της χώρας πολύ περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τους πόρους. Πάγιο και συνεχές αίτημα μας είναι η δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων.

4) Θα πρέπει μήπως να πάμε σε μια σύγχρονη εξέλιξη του υφιστάμενου νόμου ή μήπως στην ριζική του αντικατάσταση από κάποιον επόμενο;

-> Δεν νομίζω ότι απαιτείται η εισαγωγή ενός νέου νόμου αυτή τη περίοδο. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας, χρειάζονται ισχυρούς αυτοδιοικητικούς φορείς για να λάβουν ουσιαστική κοινωνική θαλπωρή και βοήθεια. Το μόνο που απαιτείται σήμερα, είναι η κεντρική διοίκηση να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της και να μη χρησιμοποιεί τους φορείς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εξιλαστήρια θύματα για να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να καλύψει τις αδυναμίες και τις παθογένειές της.

5) Τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι υφίστανται περικοπές στους οικονομικούς τους πόρους αλλά και στο έμψυχο δυναμικό σε σημαντικούς τομείς, όπως της καθαριότητας. Μπορεί να λειτουργήσει πλέον σωστά ένας Δήμος προς όφελος των δημοτών του;

-> Σαφέστατα όχι. Τα όσα αναφέρετε είναι ακριβή και υποδηλώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Αξίζει όμως να εστιάσουμε στο γεγονός, ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τις διοικητικές αντιξοότητες και την έλλειψη προσωπικού, οι δήμοι συνεχίζουν να παρέχουν στο ακέραιο τις υπηρεσίες τους προς τους δημότες τους.

Χάριν στο ζήλο και την ευσυνειδησία των δημοτικών υπαλλήλων, οι δήμοι εξακολουθούν να παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στις τοπικές τους κοινωνίες. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους δημοτικούς υπαλλήλους και τα στελέχη των δήμων. Η προσφορά τους είναι πολύτιμη.

6) Ποιες οι ενέργειες σας μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα της εποχής μας για τη σωστή λειτουργία του Δήμου Αθηναίων;

-> Όπως σας προανέφερα, ο Δήμος Αθηναίων ανήκει στους δήμους εκείνους που παρέχουν στο ακέραιο τις υπηρεσίες του. Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα εσωτερικά και διεθνή δρώμενα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη διεθνή εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας και καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών του.

Παράλληλα, από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, αυξήθηκαν οι δράσεις που στοχεύουν στη προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης μας και συνεχώς, σχεδιάζονται και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην δημιουργία ενός κοινωνικού πλαισίου ασφαλείας.

7) Θεωρείτε πως η τεχνολογία σήμερα μπορεί να φέρει περισσότερο κοντά το δημότη με τους δημοτικούς συμβούλους, έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;

-> Βεβαίως. Σήμερα ζούμε στη ψηφιακή εποχή όπου κυριαρχεί η πληροφορία. Τα έντυπα και ηλεκτρικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει κοντά τους ανθρώπους από τη μια γωνιά του πλανήτη στην άλλη. Είναι δυνατό να μη σφυρηλατήσουν τις σχέσεις των δημοτικών συμβούλων με τους δημότες τους;

8) Πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει το δημότη στις διάφορες συναλλαγές του με το Δήμο, ώστε να εξοικονομεί χρόνο και χρήμα;

-> Θεωρώ υψίστης σημασίας την αξιοποίηση της τεχνολογίας από το δήμο μας. Θεωρώ, ότι η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου σε συνδυασμό με την εφαρμογή εύχρηστων συστημάτων που παρέχουν εύκολη πρόσβαση στους πολίτες, είναι δυνατή να βελτιώσει τόσο το επίπεδο υπηρεσιών του δήμου όσο και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Επιπλέον, θα εξοικονομήσει χρόνο και οικονομικούς πόρους.

9) Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ή πιθανόν υπάρχουν ήδη για την λειτουργικότερη οργάνωση του Δήμου Αθηναίων;

-> Ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει προχωρήσει στη ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών του όπως: η παράθεση των οικονομικών στοιχείων του (προϋπολογισμός), η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, η διάθεση χρήσιμων πληροφοριών υγειονομικού και πολεοδομικού χαρακτήρα, η συμπλήρωση αιτήσεων, η αναζήτηση πρωτοκόλλου κ.α..

Η διαδικασία αυτή, είναι εύκολα προσβάσιμη στους δημότες μας και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνσή τους.

Παρόλα αυτά, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να φτάσουμε στο ιδεατό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, εκείνο που θα ήθελα ως αντιδήμαρχος του κ. Καμίνη, είναι πολύ σύντομα όλες οι υπηρεσίες του δήμου να παρέχονται ηλεκτρονικά, ώστε ο Δήμος Αθηναίων να καταστεί δήμος πρότυπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη στο τομέα αυτό.

Αν αξιοποιηθούν όλες η δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του δήμου, είμαι βέβαιη, ότι θα αναβαθμιστεί πλήρως το επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου και θα βελτιώσουμε τη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

10) Πως οραματίζεστε ένα Δήμο του μέλλοντος πέραν από τα σημερινά που γνωρίζουμε στην Ελλάδα; Υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση από αυτόν το «διαφορετικό» Δήμο εντός ή εκτός Ελλάδος;

-> Ο Δήμος του μέλλοντος που οραματίζομαι, είναι η Αθήνα της καρδιάς μου. Μια πόλη κοιτίδα πολιτισμού και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Μια πόλη που θα παρέχει τη δυνατότητα ποιοτικής διαβίωσης στους πολίτες της έτσι ώστε να μπορούν να εμπνέονται από το παρελθόν, να βιώνουν το παρόν και να σχεδιάζουν το μέλλον.

Πηγή: 100Plus