Η Ανατολή Κωνσταντινίδου στο 100Plus

Η Ανατολή Κωνσταντινίδου μιλάει στον Βασίλη Δημούση

Η Ανατολή Κωνσταντινίδου στο 100Plus

Η Ανατολή Κωνσταντινίδου είναι Δημοτική Σύμβουλος, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας (ΕΝΑ), εκπαιδευτικός και μιλάει στον Βασίλη Δημούση από τον ιστότοπο 100Plus (www.100plus.gr).

Ασχολείσαι με τα κοινά από αρκετά νεαρή ηλικία. Τι είναι αυτό που σε ώθησε για να κάνεις αυτό το βήμα;

Από τα μαθητικά μου χρόνια συμμετείχα στα μαθητικά συμβούλια του σχολείου μου γεγονός που αποδεικνύει την εσωτερική μου επιθυμία να εμπλέκομαι σε θέματα της σχολικής κοινότητας. Αυτό εν συνεχεία στην ενήλικη ζωή εκφράστηκε με τη συμμετοχή μου στις εκλογές της Τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού του 2010 με την εφαρμογή του Καλλικράτη και ταυτόχρονα την εκλογή μου ως τη νεότερη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Το κίνητρο μου ήταν η διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο, η ανάγκη ανανέωσης προσώπων στα κοινά, αλλά και να προτρέψω με τη συμμετοχή μου άλλους συνομήλικους μου οι οποίοι θέλουν αλλά διστάζουν να συμμετέχουν στα κοινά.

Πες μας λίγα λόγια για την πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση «Λύσε τη Σιωπή». Από ποιους και πότε ξεκίνησε και ποια είναι η αντίδραση του κόσμου; Τι έχεις αποκομίσει εσύ προσωπικά από αυτήν την ενασχόληση;

Η ενασχόλησή μου από το 2010 με τα κοινά μέχρι και σήμερα αλλά και η ενεργός συμμετοχή μου στην καμπάνια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας το 2013 με θέμα την ενδοσχολική βία και εκφοβισμό μου έδωσαν τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή και να γνωρίσω πολλές γυναίκες μερικές από τις οποίες μου εμπιστεύτηκαν κάποιες προσωπικές τους ιστορίες με αναφορά στη βία, κυρίως από κοντινά τους πρόσωπα. Έτσι θέλοντας να βοηθήσω τόσο τις ίδιες αλλά και ενδεχομένως και άλλες γυναίκες που είναι σε ανάλογη θέση ξεκίνησα τη δράση <<ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ>>.

Ξεκινήσαμε με μια φωτογράφιση το 2015 με την εθελοντική συμμετοχή γυναικών δημοσιογράφων και βλέποντας την απήχηση που είχε συνεχίσαμε με διευρυμένη ομάδα το 2016 με την ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια και άλλων γυναικών επιστημόνων από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Έτσι εκτός από την φωτογράφιση δημιουργήσαμε ένα σύντομο video ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα ξεκινήσαμε ενημερωτικές ημερίδες σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης για τους τρόπους αντιμετώπισης και εξάλειψης της βίας που αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η προσπάθειά μας αυτή βρίσκει ανταπόκριση και αγκαλιάζεται από τις τοπικές κοινωνίες.

Ποια είναι η πρώτη και άμεση αντίδραση που θα έλεγες σε μία κοπέλα να κάνει, όταν γίνεται αποδέκτης βίαιων συμπεριφορών;

Η προσπάθειά μας είναι να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι καμιά μορφή βίας σωματική, λεκτική, ψυχολογική δεν είναι αποδεκτή από κανέναν. Κάθε γυναίκα η οποία σέβεται τον εαυτό της και την οικογένειά της οφείλει να αντιδράσει. Πρώτα απ’ όλα να μη φοβάται να μιλήσει και να επιλέξει ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται ώστε να μοιραστεί το πρόβλημα της και στη συνέχεια να απευθυνθεί σε κάποια κοινωνική δομή με εμπειρία σε ανάλογα φαινόμενα ώστε να έχει την σωστή καθοδήγηση. Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας που έχουμε δημιουργήσει ως δράση Λύσε τη Σιωπή (231 3322006 ή στο 15900) όπου μέλη της ομάδας εθελοντές δικηγόροι με υπευθυνότητα απαντούν και καθοδηγούν για τα πρώτα βήματα.

Διετέλεσες Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Για ποια δράση είσαι υπερήφανη που οργάνωσες και συμμετείχες από αυτήν τη θέση;

Πράγματι με απόφαση του Δημάρχου  και τη στήριξη και καθοδήγησή του αλλά και την στήριξη και ομαδική δουλειά με τους συνεργάτες στην Αντιδημαρχία στο διάστημα της θητείας μου των 22 περίπου μηνών υλοποιήσαμε 262 πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η προσπάθειά μας έγινε με μεράκι διάθεση και αγάπη με κοινό μας μέλημα να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό και σε δύσκολες εποχές να προσφέρουμε ποιοτικές εκδηλώσεις. Όλες μας οι δράσεις πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές ήταν για μένα ξεχωριστές και με την επιλογή διαφορετικών θεματικών καλύπταμε τα ενδιαφέροντα και εισπράτταμε την ικανοποίηση των συμπολιτών μας. Σίγουρα οι δράσεις που είχαν ως επίκεντρο το παιδί ή ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα είχαν μια ξεχωριστή θέση διότι ο σκοπός τους ήταν ιερός και μοναδικός.

Πως οραματίζεσαι την Τοπική Αυτοδιοίκηση της επόμενης γενιάς στην Ελλάδα; Τι νομίζεις ότι μπορεί να αλλάξει άμεσα;

Ως νέος άνθρωπος επιβάλλεται να οραματίζομαι μια αναβαθμισμένη ποιοτικά τοπική αυτοδιοίκηση όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά περισσότεροι άνθρωποι και ο καθένας από τον επιστημονικό και επαγγελματικό κλάδο που υπηρετεί να προσφέρει. Η παρούσα συγκυρία μας οδηγεί στην ανάγκη να αναπτύξουμε μεταξύ μας διάλογο για το πως θα πετύχουμε την αναδιαμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της με νέες αρμοδιότητες, την αυτονομία της από την κεντρική διοίκηση, την πραγματική και ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια της, την καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση των πόρων, την αποδοτικότητα της, τη διαφάνεια, την λογοδοσία, την συμμετοχή των πολιτών και την αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση. Για να αλλάξει κάτι άμεσα πρέπει πρωτίστως να βγει η χώρα μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα απ’ αυτή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

Ως εκπαιδευτικός ποιες αλλαγές πιστεύεις ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας;

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σημερινής εποχής και οι έλληνες μαθητές να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον με διεθνή ανταγωνισμό ως πολίτες του κόσμου, ξεπερνώντας τον ελληνικό χώρο. Χρειαζόμαστε ένα Σχολείο που να ενισχύει την κριτική σκέψη να εστιάζει στον τρόπο μάθησης για ένα κόσμο που συνέχεια αλλάζει και να διατηρεί στενή σχέση με την ελληνική γλώσσα και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να είναι μαθητοκεντρικό, και προσανατολισμένο στις νέες τεχνολογίες υπηρετώντας όμως πάντα την ανθρωπιστική παιδεία και προβάλλοντας τα θετικά πρότυπα στους μαθητές μας. Σε κάθε περίπτωση οι άριστοι και ικανοί πρέπει να επιβραβεύονται. Να βρεθεί ένα εθνικό πλαίσιο εκπαιδευτικής πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων με μοναδικό κριτήριο μια αναβαθμισμένη πραγματικά ελληνική παιδεία.

Οι γεννημένοι στην χώρα μας μετά το 1990 που έχουν εντονότερη την σχέση τους με τα κοινωνικά δίκτυα (social media) πιστεύεις ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική;

Σαφώς και έχουν διαφορετική προσέγγιση από τη στιγμή που έχουν ταχύτερη, αμεσότερη και ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι περισσότεροι νέοι αν όχι όλοι διαθέτουν κάποιο μέσο στο οποίο έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας. Βέβαια η κατάσταση αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία σου δίνεται η δυνατότητα της  ενημέρωσης αλλά και από την άλλη μια υπερπληροφόρηση που σου επιβάλλει ένα φιλτράρισμα ώστε να καταλήξεις στην αλήθεια. Μέσα σε αυτό το λαβύρινθο των πληροφοριών όπου πολλές φορές κυριαρχεί η ανθρωποφαγία, οι νέοι προσπαθούν να βρουν την ταυτότητα τους μέσω των ομάδων που δημιουργούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: 100Plus