Όργιο μαύρης εργασίας: Ανασφάλιστος ένας στους επτά εργαζόμενους

Employees of French carmaker PSA Peugeot Citroen work on the new engine "EB" assembly line at the company engines factory in Tremery near Metz, North Eastern France, December 1, 2011. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: TRANSPORT BUSINESS)

Όργιο μαύρης εργασίας: Ανασφάλιστος ένας στους επτά εργαζόμενους

Σε «ξήλωμα» υπαλλήλων και προϊσταμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα δημιουργίας πελατειακών σχέσεων με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και ενόψει των μαζικών ελέγχων που προγραμματίστηκαν για τη θερινή περίοδο.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται είτε ξεχωριστά είτε από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και σε ορισμένες περιπτώσεις με την συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει πως η αδήλωτη εργασία οργιάζει, καθώς σε ορισμένους κλάδους φτάνει στο 25%, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων η παραβατικότητα είναι στο 12%, ποσοστό επίσης υψηλό. Στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει τις ποινές για τους παραβάτες επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας προέβη σε κυκλικές μεταθέσεις προϊσταμένων και ελεγκτών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από περιοχή σε περιοχή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τις ενδεχόμενες πελατειακές σχέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν με τους ελεγχόμενους επιχειρηματίες. Οι μετακινήσεις ολοκληρώνονται ενόψει της θερινής περιόδου, κατά την οποία οι έλεγχοι θα ενταθούν δεδομένου ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ η παραβατικότητα στα εργασιακά είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις τουριστικές και παρα-τουριστικές δραστηριότητες.

Σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προκύπτει ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, η ανασφάλιστη εργασία υπερβαίνει το 15%  δηλαδή ένας στους επτά δουλεύει “μαύρα”, χωρίς ασφάλιση.

Σε ορισμένους κλάδους το ποσοστό αγγίζει το 25%, δηλαδή οι ανασφάλιστοι είναι ένας στους τέσσερις!

Από τα στοιχεία που περιέχει το έγγραφο της κ. Αχτσιόγλου προκύπτει ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/8/2017, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, διαπιστώθηκαν:

– Ελέγχθηκαν 23.937 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκε ότι στις 3.661 εντοπίστηκαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

– Δηλαδή το ποσοστό της παραβατικότητας ήταν 15,3%

– Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούσαν ανέρχεται σε 94.165 εκ των οποίων οι ανασφάλιστοι ήταν 5.602, ή το 6%.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 59,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στους «συνήθεις» υπόπτους κλάδους η παραβατικότητα βρίσκεται στα ύψη. Πρόκειται για τους κλάδους που περιλαμβάνουν τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα Βιοτεχνικά Πάρκα, τις Βιομηχανικές ζώνες, τα Κομμωτήρια, τα Πρατήρια Βενζίνης, τα Συνεργεία Αυτοκινήτων, τις Μεταφορικές Επιχειρήσεις, το Λιανικό Εμπόριο, την Καθαριότητα, τις Κατασκευές, τη Φιλοξενία, τις Υπηρεσίες ασφαλείας, τις Επιχειρήσεις Φασόν, κ.λπ.

Στους συγκεκριμένους κλάδους ελέγχθηκαν 12.477 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.110 επιχειρήσεις (σε μία στις τέσσερις) εντοπίστηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους. Το ποσοστό της παραβατικότητας φτάνει στο 25%!

Ο αριθμός των εργαζόμενων που απασχολούσαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 37.984 και οι αδήλωτοι εργαζόμενοι ήταν 4.741 ήτοι 12,5%.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 50,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 85,1% των προστίμων αφορά στους συγκεκριμένους κλάδους.

Τα αποτελέσματα των συνολικών ελέγχων

Τα αποτελέσματα σε επιλεγμένους κλάδους

Πηγή: sofokleousin.gr