Οι τράπεζες συνεχίζουν να «στραγγίζουν» την οικονομία

Οι τράπεζες συνεχίζουν να «στραγγίζουν» την οικονομία

Ενώ οι καταθέσεις αυξάνονται, δίνουν λιγότερα δάνεια από τα εξοφλούμενα!

Η οικονομία ανακάμπτει, πολλές επιχειρήσεις «παράγουν» κέρδη, αποταμιευτικό χρήμα επιστρέφει στις τράπεζες. Όμως η αναπτυξιακή δυναμική σκοντάφτει στην έλλειψη χρηματοδότησης. Το πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν ότι οι καταθέσεις αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 10,4%, αλλά οι τράπεζες δίνουν σε νέα δάνεια λιγότερα απ’ όσα εισπράττουν από εξοφλήσεις και δόσεις παλαιότερων δανείων!

Τον Αύγουστο μπήκε στις τράπεζες φρέσκο χρήμα 2 δισ. ευρώ ως καθαρή εισροή (καταθέσεις μείον αναλήψεις), ενώ τον Ιούλιο εισέρρευσε 1,23 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξάνονται συνεχώς επί επτά μήνες, καθώς έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το κρυμμένο χρήμα βγαίνει από «σεντούκια» και θυρίδες, η απασχόληση και τα εισοδήματα αυξάνονται, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων – όπως τουλάχιστον δείχνει η κίνηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ενδεικτικό είναι ότι οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 540 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και κατά 764 εκατ. τον Αύγουστο. Των επιχειρήσεων ήταν +301 εκατ. και +533 εκατ. αντίστοιχα.

Όμως αυτό το χρήμα δεν διοχετεύεται στην αγορά και στην πραγματική οικονομία – ούτε καν ένα μέρος του. Αντίθετα, συνεχίζεται η αφαίμαξη ρευστότητας:

•  Τον Αύγουστο οι τράπεζες πήραν από τον ιδιωτικό τομέα (από δόσεις και εξοφλήσεις παλιών δανείων) 307 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι έδωσαν σε νέα δάνεια

•   Τον Ιούλιο πήραν 1 δισ. – για την ακρίβεια 998 εκατ. ευρώ (εισπράξεις από παλιά δάνεια, μείον νέες χορηγήσεις)

Είναι το χρήμα που αφαιρέθηκε  από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα μπορούσε να διοχετευθεί στην κατανάλωση, σε επενδύσεις και σε αμοιβές εργασίας, συμβάλλοντας στην τόνωση της αγοράς και στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, η καθαρή «αφαίμαξη» ρευστότητας από επιχειρήσεις (νέες χορηγήσεις μείον εισπράξεις από δόσεις και εξοφλήσεις δανείων) ήταν 101 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 931(!) εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις οι τράπεζες πήραν
τον Αύγουστο 22 εκατ. ευρώ (περισσότερα απ’ όσα έδωσαν) και τον Ιούλιο 17 εκατ. ευρώ.

Αφαίμαξη υπέστησαν και τα νοικοκυριά – προφανώς τα φτωχότερα, διότι οι «έχοντες» είναι αυτοί που πρόσθεσαν 1,3 δισ. ευρώ στους καταθετικούς λογαριασμούς τους τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Σ’ αυτό το δίμηνο οι τράπεζες πήραν από ιδιώτες-νοικοκυριά 234 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’όσα χορήγησαν (σε στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ δάνεια).

Πηγή: sofokleousin.gr