Η Ελλάδα ξεπερνάει σε ανάπτυξη τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης το 2018-2019
Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat τον Φεβρουάριο για την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης προκύπτει μια εικόνα που θα θεωρούνταν εξωπραγματική σε οποιονδήποτε Ευρωπαίο από το 2010 έως το 2017. Η αύξηση του ΑΕΠ έχει ως ακολούθως.
Ελλάδα: 1,9%
Γαλλία: 1,6%
Γερμανία: 1,5%
Ιταλία: 1%
Ας δούμε τώρα τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη του 2019, που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο.
Ελλάδα: 2,2%
Γαλλία: 1,3%
Γερμανία: 1,1%
Ιταλία: 0,2%
Σταθερά λοιπόν η Ελλάδα μπροστά στην αναπτυξη από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Με τη διαφορά μάλιστα να αυξάνεται υπέρ της το 2019.
Προχωράω σε μερικά σχόλια που προκύπτουν από αυτές τις συγκρίσεις.
α) Αν η Ελλάδα δεν είχε την υποχρέωση των υψηλών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%, η ανάπτυξη το 2018 και το 2019 θα ξεπερνούσε το 3%, ίσως και το 3,5%. Δυστυχώς χωρίς την υποχρέωση των υψηλών πλεονασμάτων (που τέθηκαν σαν εγγύηση για την αποπληρωμή αρκετών δίς χρέους κάθε χρονιά) η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια, δεν θα της είχε δωθεί ελάφρυνση χρέους ισοδύναμη με 50 δις και δεν θα σημείωναν απανωτά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων τα ελληνικά ομόλογα σήμερα. Θέλουμε να αισιοδοξούμε πως μετά το 2022, που θα υπάρξει μεγάλη μείωση της υποχρέωσης για πλεονάσματα, η οικονομία θα περπατήσει ακόμη καλύτερα.
β) Η Ευρωζώνη μπαίνει σε καθοδικό σπιράλ ανάπτυξης και αυτό φαίνεται στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της. Στη Γερμανία που για το 2019 αναμένεται 1,1% έναντι 1,5% το 2018. Στην Γαλλία που αναμένεται 1,3% έναντι 1,6%. Και στην Ιταλία που οδεύει για 0,2% έναντι 1%. Από ότι φαίνεται η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη και αυτό το επισημαίνει ο Jack Allen, κορυφαίος οικονομολόγος της Capital Economics στην Ευρώπη, προειδοποιόντας πως το ιταλικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο για την επόμενη δεκαετία. Αν μάλιστα αυξηθεί περισσότερο ο λόγος χρέους προς το (στάσιμο) ΑΕΠ της χώρας, τότε θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για το μέλλον του ευρώ.
γ) Πέρα από το οφθαλμοφανές πρόβλημα της Ιταλίας καραδοκεί ωστόσο και το σοβαρότατο πρόβλημα της Γερμανίας. Δεν είναι μόνο η μεγάλη επιβράδυνση στη γερμανική οικονομία που αναμένεται το 2019. Είναι και οι συστημικοί κίνδυνοι στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, την Ντόιτσεμπανκ και την Κομέρτζμπανκ. Είναι τέλος η μεγάλη πτώση των γερμανικών εξαγωγών και ο φόβος μήπως ο Τραμπ προχωρήσει σε δασμό 25% στα γερμανικά (και ευρωπαϊκά) αυτοκίνητα. Προσοχή λοιπόν γιατί οι καιροί είναι πονηροί.
Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος
new-economy.gr
Πηγή: new-economy.gr