Εύθραστες Ευρωεκλογές 2019: EE 2019

Δρ. Μοσχοβία Κασκούρα-Schulz
Δρ. Μοσχοβία Κασκούρα-Schulz

Εύθραστες Ευρωεκλογές 2019: EE 2019

Από την Δρ. Μοσχοβία Κασκούρα-Schulz, για το Pieria Plus.

Δρ. Μοσχοβία Κασκούρα-Σούλτς
Γενική Γραμματέας Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, PS-FFE, Υπεύθυνη για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Παιδείας

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι. Στις 26 Μαΐου πρέπει να ψηφίσουμε όλοι.
Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη:
Για να μην ισοπεδωθεί κάθε αξία μας.
Για να μην θαλασσοπνίγονται άλλοι πρόσφυγες.
Για να ισχύουν και στο μέλλον όλες οι διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα.
Για να Μην κερδίσει η ακροδεξιά στις εκλογές.
Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες δεν είναι πάντα σωστά ενημερωμένοι, ούτε σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συµβούλιο), ούτε όσον αφορά στο πώς διαμορφώνονται οι αποφάσεις που κρίνουν τις ζωές τους. Δεν γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν οι ευρωβουλευτές και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει συστηματική ενημέρωση. Συχνά ρωτήθηκαν για ποιο λόγο είναι σημαντική η ψήφος τους, και απάντησαν για τους ίδιους λόγους που είναι σημαντικές και οι εθνικές εκλογές.
Η πραγματικότητα είναι πως ζούμε για να υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία και το μέλλον που ονειρευόμαστε. Νομίζω πως τώρα είναι η στιγμή να ξεσηκωθούμε και να αντισταθούμε όσο ποτέ. Δε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες, κοινές απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αν οι μεγαλύτεροι θεσμοί του κόσμου πέσουν στα χέρια αυτών που θέλουν να μας διχάσουν. Αυτών που έχουν ως πολιτικά μοντέλα ακροδεξιές και επικίνδυνες κατευθύνσεις. Εθνικιστές σε όλο τον κόσμο αρπάζουν την εξουσία με ψέματα και εκφοβισμό. Εκμεταλλεύονται πολιτικά λάθη του παρελθόντος, την φτωχή γνώση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, χρησιμοποιούν εξελιγμένα δίκτυα παραπληροφόρησης στο ίντερνετ για να πορώσουν τη βάση τους και ταυτόχρονα να αποθαρρύνουν τον πιο προοδευτικό κόσμο όχι μόνο απ’ το να ψηφίσει, αλλά και να ορθώσει προσωπική, ελεύθερη πολιτική άποψη. Ένα παράδειγμα είναι η ιταλική Ακροδεξιά η οποία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής εθνικιστικής συμμαχίας ακροδεξιών κομμάτων. Ο Γεργκ Μέτεν, ο επικεφαλής υποψήφιος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD(AlternativefürDeutschland) στις προσεχείς ευρωεκλογές υποστηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία λέγοντας πως ο Σαλβίνι θα ήταν ένας καλός προϊστάμενος της Ευρώπης.
Ζώντας στην ανατολική Γερμανία, παρατηρώ με στενοχώρια πως τα τελευταία 5 χρόνια τα ακροδεξιά, ξενοφοβικά, αυταρχικά κόμματα έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους. Από τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία, από την Ισπανία μέχρι την Σλοβακία. Και διερωτώμαι : ποιός είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος ; Η υποτιθέμενη απειλή του εξισλαμισμού της χριστιανικής Δύσης ; Οι Βρυξέλλες ; Οι οικολόγοι και οι ποδηλάτες ; Η θέση της γυναίκας ; Οι γάμοι των ομοφυλόφυλλων ; Hμετανάστευση και η ανταλλαγή πληθυσμών ; Οι Γερμανοί ακροδεξιοί δεν θέλουν να γίνει η Ευρώπη Ευραραβία. Γυρίζουμε σε εποχές επικίνδυνες και ο φόβος μου είναι πως ελάχιστοι είναι αυτοί που το παρατηρούν και το παραδέχονται. Πού είναι η κριτική μας ματιά ; Γιατί και ποιόν ψηφίζουμε ;
Οι ευρωεκλογές και κάθε είδους εκλογή δεν είναι μια νέα θέση εργασίας. Αν δεν έχεις γνώση των ευρωπαϊκών, εθνικών θεμάτων και, κυρίως, αν δεν έχεις λύση σε προβλήματα που αγγίζουν τον συνανθρωπό σου, αν δεν έχεις ήθος, θωρώ πως δεν πρέπει να είσαι υποψήφιος! Είναι η στιγμή να μιλήσουμε έξω από τα δόντια και να πούμε ένα τρανταχτό όχι στον ‘’άσχετο’’, στον ‘’αδαή’’. Άσχετοι στην πολιτική, άσχετοι αποφασίζουν γα την παιδεία μας, άσχετοι συντονίζουν το σύστημα υγείας. Φτάνει πια! Αυτή η ασχετοσύνη, η αμάθεια είναι επικίνδυνες και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα.
Ίσως η Ευρώπη να είναι ο τελευταίος φάρος ελπίδας! Και λέω, ίσως γιατί αναπτύσσονται στον κόσμο άλλες δυνάμεις που θα παίξουν ένα βασικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό σκηνικό. Είτε ζούμε στην Ευρώπη είτε όχι, έχουμε βιώσει την αξία και την δύναμη που μπορεί να έχει : υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, ανοιχτά εργασιακά σύνορα, ακόμα δωρεάν παιδεία για την οποία πρέπει να παλέψουμε δυνατά και με συνεχόμενο ρυθμό…
Μέσα από την πολιτική σκηνή και τον σοσιαλιστικό-αριστερό χώρο στον οποίο ανήκω και δραστηριοποιούμε κάνω ευρωπαϊκή και εθνική έκκληση σε όλους τους συνεργάτες, συνοδοιπόρους, αρχηγούς κομμάτων να υπάρξει στο μέλλον διακομματική συνεργασία για ένα σταθερό πολιτικό, κοινωνικό αποτέλεσμα και για μια δυνατή Ευρώπη.
Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο δυνατή και ανεξάρτητη μόνο αν όλοι μαζί την σεβαστούμε. Να πολεμήσουμε τις πιο ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις. Ένα κύμα κοινωνικής αμφισβήτησης που έχει σηκωθεί καταδεικνύει το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα μέσα στους κόλπους της και τη μαζική αντίθεση στις πολιτικές λιτότητας και την κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Μην καθυστερούμε.
Η λύση στα προβλήματα δεν είναι ο λαϊκισμός και η καταστροφή. Η απάντηση για το αύριο είναι μια ενωμένη Ευρώπη.
Όσοι είναι υπέρ της Ευρώπης, δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι. Πρέπει να εκφραστούν, να εκφράσουν το τι θέλουν με την ψήφο τους.